SHV Totte har hittat hem

 In Okategoriserade

Under våren har vi fått följa SHV Totte i vår miniserie ”En andra chans”. Totte är hästen som räddades av Svenska Hästars Värn, bara timmar innan planerad avlivning, och som sedan travade rakt in i våra hjärtan.

Hoppryttaren Py Jägerdén tog sig an utmaningen att rehabilitera och vidareutbilda Totte för att han så småningom skulle kunna flytta till ett varaktigt hem hos en permanent fodervärd. Under ledning av Py fick Totte en stabil grund för att fungera som både kör- och ridhäst, och i serien fick vi följa deras resa – från det att han lastades ur, tills dess han blev redo för ett nytt hem. Och i slutet av sommaren hittade Totte hem i en verksamhet som ligger Gilla Häst varmt om hjärtat, nämligen Stall 43.

På Stall 43 på Solvalla får ungdomar och barn med autismspektrumdiagnos möjlighet att möta hästen. Tillsammans med hästarna jobbar ledarna individuellt med varje deltagare, med syftet att locka fram en individ som är närvarande, fokuserad och i nuet. Totte kommer framöver vara en del i Stall 43s verksamhet. Carina Nordell från Svenska Hästars Värn berättar om beslutet att välja Stall 43 som fodervärd till Totte.
– När våra hästar ska placeras, är det viktigt för oss på SHV att göra en bra matchning mellan fodervärd och häst. Vi utgår alltid från hästens bästa och när det gäller SHV Totte visade han tydligt hur roligt han tycker det är att gå framför vagn. Hos Stall 43 kommer han både att köras och ridas av såväl barnen som ledarna, som i sin tur kan fortsätta att utbilda honom vidare.

Cissi Skogh och Johnny Karlsson som driver Stall 43 blev förstås stormförtjusta i Totte redan när de träffades första gången, och är väldigt glada över sin nya ”medarbetare”.
– Vi blev berörda av Tottes öde och när vi träffade honom kändes det självklart att han skulle komma till oss. Han är en fin, snäll och försiktig individ som blir tryggare och säkrare i sig själv hela tiden. Hos oss ska Totte arbeta som terapihäst, vilket innebär att våra deltagare får lära känna honom, hantera och bemöta honom på ett sätt som passar Totte, berättar Cissi.

Tottes resa med Py möjliggjordes av ATG som stöttar Svenska Hästars Värn i deras arbete med att omhänderta och fysiskt och psykiskt rehabilitera illa behandlade hästar så att de kan få ett tryggt hem och en ny start i livet. En andra chans.
– Det är nästan bättre än sagan, att en häst som räddats av Svenska Hästars Värn får chansen att ge tillbaka genom att guida barnen och ungdomarna som kommer till Stall43 på deras upptäcksfärd i stallet och hästarnas värld, säger, Maria Guggenberger, Hållbarhetschef på ATG.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.