En brygga mellan stad och land

post_stoochfol

I spåren av den allt snabbare urbaniseringen blir behovet att komma ut på landsbygden större. Här erbjuder hästnäringen en rad aktiviteter för att möta denna efterfrågan både i staden och på landet.

Läs om ridsportens satsning på ridklubben och kommunen >

Hästar ger över en miljon svenskar glädje i livet och bidrar också till att flera hundratusentals storstadsbor får en dos lantliv i vardagen. Exakt vad man gillar att göra med hästen varierar, men livsstilen är snarlik oavsett om man kör, rider, pysslar eller ägnar sig åt avel. De som lämnar stallet är alltid välkomna tillbaka. Idag är det vanligt att vuxna som red som barn, söker sig tillbaka till stallet. Möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, gör hästsporten unik.

Nu finns en ny handbok för vuxna hästälskare >

Återvändarna och Gilla Häst uppmärksammades i TV4 Nyhetsmorgon – se klippet här >

Att rida och umgås med hästar har många positiva effekter på hälsan och gör oss till gladare människor. Forskning visar på antidepressiva effekter, liksom muskelavslappnande, smärtlindrande och allmänt avstressande. Dessutom får vi välbehövlig fysisk träning. Ridning ger starka mag- och ryggmuskler, för att inte tala om hur mycket energi som går åt till stallarbetet.

BERIDNA HÖGVAKTEN 

24 000 medlemmar äger hästarna i Beridna Högvakten. Som medlem bidrar du till att traditionen med beridna korteger och vaktparader kan fortsätta genom att vara stolt delägare av de nästan 80 hästar som behövs för verksamheten. F

öreningen för den Beridna Högvaktens syfte är att bevara hästen i statsceremonielet och i vaktparader. Föreningen äger hästarna genom Stiftelsen för den Beridna Högvakten och svarar för huvuddelen av deras driftkostnader på Kavallerikasern. Ta del av verksamheten och bli medlem i föreningen här >

KLIMATSMARTA HÄSTKRAFTER

Samtidigt som landsbygden avfolkas skapar hästen jobb, inkomster och ökar landsbygdens attraktionskraft. Dessutom kan hästar användas till mycket mer än man tror, exempelvis kan de tjänstgöra som miljövänliga gräsklippare, skogsbruksmaskiner och sophämtare. Det ger förstås arbetstillfällen även åt människor. Vet du att det till exempel finns en kuskutbildning för människor som vill arbeta med skogsbruk tillsammans med hästen?

Läs om hur HNS stödjer hästnäringen >
Läs om miljösnillet Millan och klimatsmarta Frazze >
Kuskutbildning på Strömsholm >
Hästen som gräsklippare, sophämtare och skogsbruksmaskin >

Läs om fantastiska hästkrafter som arbetskraft i tätområden >