Gemenskap bortom olikheter

post_olikheter

Hästen bidrar till att överbrygga olikheter – inför hästen är alla lika. Kring hästen finns arenor där människor möts på lika villkor och förenar människor i ett intresse som ger mening och gemenskap. Hästnäringen är ett utmärkt verktyg för att skapa gemenskap och sammanhållning mellan olika grupper i samhället.

PÅ LIKA VILLKOR

Inom hästsporten tävlar män och kvinnor på lika villkor. I få andra idrotter, om ens någon, kan man vara aktiv så länge som ryttare och kuskar kan. Flera svenska ryttare som tävlar på elitnivå är över femtio år och sjuttioåriga kuskar utmanar yngre förmågor i travlopp. Stallet är en miljö där barn och vuxna umgås på lika villkor. Det är inte ovanligt att ett barn lär en vuxen hur man gör iordning sin häst inför ridlektionen. Tillsammans med hästen tonas inte bara kön och ålder ned, utan även bakgrund och yrke. Hästar gör inte skillnad på var du kommer ifrån, kanske blir det därför mindre viktigt även hästmänniskor emellan?

Vill du börja rida? Här hittar du en ridklubb nära dig >
Här kan du lära dig att köra >
Eller kanske vill du bli jockey? >

HÄSTRYGGEN FÖRENAR MÄNNISKOR 

Hästar är en brygga mellan människor med olika bakgrund. Flyktingar kan till exempel få en chans att känna sig hemma i sitt nya land genom att arbeta med hästar. I Svenstavik i Jämtland fick flyktingbarn byta en skoldag i veckan mot en dag i ridhuset. Hästarna hjälpte dem att må bättre. Flera ridskolor har erbjudit ridning och andra aktiviteter för asylsökande barn för att ge dem en meningsfull fritid och tillfälle att öva sin svenska.

På Jägersro Travskola erbjuds bland annat grundskoleelever som är nyanlända till Sverige en 20 veckors kurs inom ramen för Elevens val, där de får lära sig att sköta om hästar och de får även en enklare utbildning i körteknik. Genom projektet vill man både integrera, entusiasmera och visa på vilken gemenskap och engagemang hästar och travsport kan bjuda på.

Hästarna på Stora Höga hjälper till med integrationen >

Läs mer om hästar och flyktingar >
Ridskolan i Grums hjälpte asylsökande barn >
Integration ett lyft hos Bodens RK >

LRFs migrationsprojekt. Tanken med migrationsprojektet är att underlätta för enskilda medlemmar, lokalavdelningar och kommungrupper som vill engagera sig i boende, praktik och sociala aktiviteter för flyktingar. Läs mer här >

MAGISKA MÖTEN

Genom den gemensamma satsningen Upplev Häst, som ryms inom Hästnäringens Ungdomssatsning, visar vi upp ett axplock av den mångfald av hästar och organisationer som finns i vårt land – och framförallt låter vi barn och unga komma nära våra fyrbenta vänner. Vi som älskar hästar tycker att alla ska få chansen att uppleva hästen på nära håll. Om så bara för en kort stund.

Läs mer om projektet här >