In Nyheter

Det är lördag förmiddag, minus 15 grader och strålande sol. På Björnbo Gård 4H är dagens första grupp på väg till den lilla ridbanan. Dagen till ära tillåter inte underlaget mer än skritt, så deltagarna får öva på att styra sina ponnyer runt färgglada konor som ställts ut i hörnen och längs långsidorna. Koncentrationen är på topp. Härvaron total.

I samband med Gothenburg Horse Show 2020, fick Björnbo Gård 4H i Enköping ta emot ATG Drömfond med fokus på välgörande hästkrafter.Inför ett fullsatt Scandinavium lämnade jurymedlemmen och ambassadören Lisen Bratt Fredricson över checken på 100 000 kronor till en rörd Erika Sjöberg och Therese Mattson. Där och då var drömmarna stora och planerna för det innevarande året många, men bara veckor efter det välbehövliga tillskottet i kassan gjorde pandemin sig gällande och som så många andra verksamheter tvingades man ställa in och ställa om.
– Vi har trots allt kunnat bedriva vår ordinarie verksamhet i hyfsat normal utsträckning, med små grupper och all verksamhet utomhus har vi klarat oss bra. Däremot blev det inte lika mycket lägerverksamhet som vi hade planerat för sommaren, men vi är ändå tacksamma över att vi har kunnat hålla stallet öppet så att våra deltagare har fått sin välgörande tid med hästarna, säger Therese.

Deltagarnas behov styr
Lektionerna är en och en halv timme och tiden fördelas lite olika beroende på deltagarnas dagsform och behov. Vid dagens lektion är det till exempel en elev som inte känner sig redo att sitta upp i sadeln, utan väljer att leda sin häst i stället.
– Vi vill att deltagarna ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom, och då gäller det att vara lyhörd för deras behov. Många av ungdomarna som kommer till oss brottas med mycket ångest och stress och den kraft de kan hämta genom umgänget med hästarna har de glädje av även utanför stallet, säger Erika.
Björnbo Gård vill erbjuda ett alternativ för de barn och ungdomar som inte riktigt hittar hem i de mer traditionella ridskolorna. Här får ridningen komma lite i andra hand, och ungdomarnas välmående i första.
– Vi upplever att vår verksamhet kan bidra till att sänka trösklarna framförallt för de barn och ungdomar som behöver lite mer tid för att känna sig trygga och landa, säger Therese.

Möjlighet att hjälpa fler
Under det gångna året har verksamheten på Björnbo Gård 4H fått en hel del uppmärksamhet i media, vilket Erika och Therese bara ser som positivt.
– Vi upplever att vi fått ett större erkännande i närområdet sedan vi fick utmärkelsen från ATG Drömfond. Framförallt har fler fått upp ögonen för vad det är vi jobbar med vilket förhoppningsvis ger oss möjlighet att hjälpa ännu fler unga till ett bättre mående genom hästarna. Att jobba tillsammans med hästarna för att nå fram till människan är ett otroligt bra sätt, säger Therese.

Stallet som naturlig mötesplats
Nu är det dags för en ny upplaga av ATG Drömfond med fokus på välgörande hästkrafter. Verksamheter och projekt som verkar för att ge fler människor möjlighet att ta del av hästarnas välgörande krafter, har möjlighet att söka.
– Det handlar om allt från att stallet blir en naturlig samlingsplats, till projekt där hästen hjälper människor fysiskt och psykiskt. Vi vill ge bra projekt och initiativ möjlighet att ta nästa steg, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG och en av jurymedlemmarna. Övriga i juryn är Karolina Lagerlund, vd HNS, Simon Wall, travtränare, och Lisen Bratt Fredricson, före detta landslagsryttare och ambassadör för ATG Drömfond med fokus på välgörande hästkrafter.

Den här artikeln är tidigare publicerad på Hippson.se

 

Föreningar och verksamheter som vill ansöka kan gå in på drömfond.se och fylla i ansökningsformuläret, som ska vara inne senast 21 februari. Vinnaren presenteras i samband med Gothenburg Horse Show den 31 mars – 4 april.

 

Recent Posts