In Nyheter, Läkande hästkrafter

Ridföreningen ”Lunk i kring” från Drottningholm har belönats med 100 000 kronor av ATG Drömfond för att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar med funktionsvariationer.
– Det känns helt fantastiskt att få det här stödet och uppmärksamheten för vår verksamhet, säger Lena Hallman på Lunk i kring.

Lunk i kring drivs som en ideell förening och har drygt 300 medlemmar. Föreningen startade 1992 för att ge barn med funktionsnedsättning tillgång till hästar. Föreningen finns på Lovön på Drottningholm och har varje vecka ett 60-tal barn och ungdomar som rider, kör eller umgås med någon av föreningens sex hästar. Tack vare att kontakten mellan människor och hästar sker utomhus så har verksamheten kunnat fortsätta även under det senaste årets pandemi.
– Tack och lov har vi kunnat ta emot våra barn och ungdomar som tidigare och intresset har till och med ökat. Den största oron har varit ekonomin, eftersom vi lever på bidrag och många av våra sponsorer har under pandemin helt enkelt inte haft råd att stötta oss på samma sätt som tidigare. Därför känns det extra välkommet med stödet från ATG Drömfond, säger Lena Hallman, som är ekonomi- och bidragsansvarig i Lunk i kring.

Lunk i kring vinner ATG drömfond.

Maria Lönn på Lunk i kring. Foto: Cissi Wallin.

Projekt för ”hemmasittare”

Pengarna kommer att användas för att förverkliga idéer i föreningens projekt för hemmasittande barn och barn med problematisk skolfrånvaro.
– Med hjälp av hästarna vill vi få barnen att komma ut från sina rum. Ett kravlöst program med elever och hästar ett par gånger i veckan är vårt mål. Vårt mål är att hitta långsiktiga och hållbara samarbeten med skolor, andra instanser och organisationer, säger Lena Hallman.

ATG Drömfond med fokus på välgörande hästkrafter har funnits i två år. Förra året belönades föreningen Björnbo Gård 4H i Enköping och bland årets 80 sökande fastnade juryn – Lisen Bratt Fredricson, före detta landslagsryttare och ambassadör för ATG Drömfond, Karolina Lagerlund, vd Hästnäringens Nationella Stiftelse, Simon Wall, travtränare, och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG – för Lunk i kring, med följande motivering:

”Med en långsiktig och hållbar målbild i en verksamhet som pågått sedan 1992, utser juryn föreningen Lunk i kring till årets mottagare av 100 000 kronor från ATG Drömfond välgörande hästkrafter. Med en målbild om att få barn och ungdomar med problematisk skolfrånvaro att bryta mönster och hitta en normal vardag, vet vi att stödet bidrar till en positiv förändring för lång tid framöver.”

–Det finns otroligt många föreningar som med hjälp av hästen hjälper människor att må bättre fysiskt och psykiskt. Med fokus på välgörande hästkrafter vill ATG Drömfond inspirera och uppmärksamma goda initiativ som görs runt om i landet, säger Maria Guggenberger.

Recent Posts