In Gilla Häst Podden, Läkande hästkrafter
I Gilla Häst-poddens miniserie (tre delar) får vi  Sven Forslings personliga berättelse om det uppmärksammade och hyllade Stall Frossarbo.
Stall Frossarbo tog emot tvångsomhändertagna flickor med olika psykosociala problem och gav dem mod och förutsättningar att komma vidare i livet. Allt med hjälp av hästar. Stall Frossarbo finns inte längre som behandlingshem och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, är sedan längre pensionär. Men kunskaperna och erfarenheterna som han bär på är livsviktiga.
Inför det tredje och sista avsnittet, bad redaktören och programledaren Lisa Thorngren om Sven hade en bild som vi fick använda för Sociala Medier. Det var lättare sagt än gjort. Jakten på en bild satte igång en kavalkad av minnen.
– Jag har naturligtvis fotoalbum från Frossarbotiden men de är nästan bara fyllda med bilder av flickorna och deras hästar. Ett tag tänkte jag att jag gör en kavalkad av bilder fån Ungernäventyret, 1997. Där överraskade jag eleverna. Plötsligt fick de se mig defilera med en ungersk häst i Stall Frossarbos färger på den stora travbanan i Budapest. Jag hade satts upp som körsven i ett lopp utan att någon visste om det, förutom min stallassistent. Hon hade i hemlighet smugglat med kördressen från Sverige. Hästen hette Vincenne och var kanske den minst spelade hästen i fältet men han tog sig samman och var nära en seger och kom på plats. Jag hittade ett härligt kort när vi alla firar prestationen och hela äventyret på en restaurang i Budapest. Men så på morgontimmarna hittade jag ett kort med mig och en Frossarbohäst. Hästen hette Balcony och det var en undervisningshäst som jag hade fått av Margareta Wallenius-Kleberg och Menhammar stuteri. Margareta stöttade Stall Frossarbo i alla år. Balcony var en underbar undervisningshäst med ett underbart temperament. Hon får vara omslagsflicka för tredje podden. Jag fick kortet fån en gammal elev som hade bilden i sina gömmor.

I den här poddserien har Lisa, som driver Lära med hästar och även Gilla Häst-podden, fått Svens förtroende att dela några av alla lärdomar och reflektioner från en livstid som chefspsykolog, forskare och inte minst föreståndare för Stall Frossarbo.

Här kan du lyssna på podden! 

Recent Posts