In Nyheter

Louise E Chatelli har blivit utsedd till årets Eldsjäl 2020 för sitt arbete med ”Sjukhushästen och hans vänner”. Tillsammans med sina hästar och border collien Chip besöker Louise svårt sjuka barn och deras familjer för att sprida kraft och glädje när livet är som allra svårast.

För Gilla Häst-podden berättar Louise med värme och kärlek om sina arbetskollegor – djuren, hur projektet startade och på vilket sätt Sjukhushästen och hans vänner gör en livsviktig skillnad för barn i livets slutskede.

Vad är Sjukhushästen och hans vänner?

– Det är en ideell förening som jag driver med säte i Sörmland. Vi åker runt till svårt sjuka barn på olika sjukhus i mellan Mellansverige men hoppas på att bli rikstäckande i år, eller någon gång i framtiden. Kring högtiderna brukar vi göra olika framträdanden med teman. 

Hur började du med din verksamhet?

– Jag har haft mycket cancer runt omkring mig bland närstående och anhöriga så till en början var det ett eget sorgearbete som jag behövde bearbeta. Och jag såg att det fanns sjukhushästar i andra länder men inte i Sverige så då tänkte jag att det var dags att levererar det!

Hur går det till när ni är ute på ett sjukhus med hästarna?

– Jag ringer runt till sjukhusen själv och berättar om verksamheten och varför vi vill komma. De vill ofta veta var man har varit och vilka erfarenheter man har haft. Nu har Hannibal fått rätt mycket publicitet som gör det lättare att få komma till sjukhusen. Vi besöker mest barnsjukvården men i och med Coronan har vi även besökt en del ålderdomshem.

Vad gör ni när ni är på plats?

– Ett besök tar två timmar och då förbereder hästarna, tvättar och gör dem i ordning. Jag går in och pratar med personalen på plats. Sedan går vi in med djuren i sjukhuset och gör vår ”Föreställning” eller bara hälsar på dem som behöver det. De barnen som inte kan eller får gå ut får stå och titta ut genom fönstret.

Vad tror du det är hästen gör som gör skillnad för barnen?

– Det är känt sen länge att djur har en positiv påverkan på oss människor, de gör oss lugna och närvarande. Många föräldrar berättar att barnen inte behövt lika mycket smärtlindring efter att de har fått krama djuren. Man får inte heller glömma bort att syskon och övrig familj också är drabbade så vi gör det här för hela familjen.

Du blev nyligen utsedd till årets eldsjäl, vad innebär det för dig?

– Jag blev chockad över att någon hade nominerat mig för det jag gör är så självklart för mig. Jag tycker det är väldigt kul att göra människor glada. För prispengarna köpte jag in fler hästar till verksamheten för att avlasta Hannibal. Det blev några Welsh mountainponnysar.

Berätta om ett speciellt möte som betytt mycket för dig?

– Det svårt att svara för det är så många som fastnar och varje möte är unikt. Såklart är det väldigt tungt ibland, men samtidigt kommer jag med glädje för stunden. Känslorna kommer ofta vällande efteråt.

Sjukhushästen och hans vänner är ett ideellt projekt. Stöd det viktiga arbetet de gör genom att swisha valfritt belopp till123 433 8133. Mer information finns på www.sjukhushästen.se

Lyssna på hela poddavsnittet här:

Sponsrat av Myrby Stallinredningar

Recent Posts