In Läkande hästkrafter, Nyheter

Alla ryttare känner nog till att ridningen ger en lång rad hälsovinster. Förutom de mest uppenbara som bättre styrka och kondition finns det en lång rad fördelar kopplat till både kropp och knopp. Här är 10 goda anledningar till varför du ska börja rida!

  1. Bättre balans och koordination. För varje steg hästen tar måste en ryttare göra små justeringar för att sitta kvar i sadeln. Man måste även koordinera användningen av hjälper för att förmedla rätt signaler till hästen.
  2. Ökad core- och benstyrka. Att sitta på en häst som rör sig kräver, förutom balans och koordination, aktivering av flera muskelgrupper. Det vet alla som rider för första gången eller har gjort ett uppehåll – det ömmar i muskler du inte visste att du hade!
  3. Bättre hållning. En korrekt hållning och neutral ryggrad är viktigt i all ridsport och hjälper till att hålla en korrekt placering i sadeln. Ridning kan bidra till att göra dig mer medveten om hur du kan korrigera din hållning, både på och utanför hästen.
  4. Bättre reflexer. Hästar kan ibland vara oförutsägbara och du måste alltid vara på alerten och reagera blixtsnabbt. På en bråkdel av en sekund måste du reagera instinktivt om hästen överraskar dig.
  5. Sänker stressnivåerna. När du sitter i sadeln måste du vara helt fokuserad på att vara här och nu. En positiv bieffekt av detta är att du kopplar bort stress och oro på ett naturligt sätt.
  6. Lär dig mindfulness. Att ta sig ur negativa tankespiraler, bort från stresskällor och oro och rida ut i naturen i frisk luft gör underverk för sinnet.
  7. Lär dig övervinna rädslor. Oavsett om du är rädd för hästar eller om du har varit med om en olycka och blivit avkastad, kommer du behöva konfrontera rädslan och lära dig att övervinna den. Att kliva ut ur din komfortzon kan vara skrämmande, men det hjälper dig att utvecklas och bygga självförtroende.
  8. Förbättrad problemlösningsförmåga. I stallet kommer du att möta utmaningar på kontinuerlig basis som gör att du behöver tänka till och komma på nya lösningar. Det som fungerade för andra kanske inte alltid fungerar för dig och därför tenderar ryttare att bygga upp förmågan att lista ut saker.
  9. Bidrar till lyckokänslor. Forskning visar på att ridning ökar nivåerna av det humörhöjande hormonet serotonin mer än andra typer av träning. Dels för att du både är fysiskt aktiv men också för att du gör något du tycker om vilket hjälper dig att koppla bort negativa tankar.
  10. Lär dig bygga starka relationer. Det är en alldeles speciell känsla att få kontakt med ett djur som du inte kan kommunicera verbalt med. Att bygga en relation med en häst tar tid, precis som det gör med människor. Men med ömsesidig tillit och respekt kommer ett starkt band att utvecklas som bidra till din totala lycka.

Källa: horselearner.com

Recent Posts