In Läkande hästkrafter, Nyheter

Stallyckan i Mark, assisterar hästen Baltazar sjukgymnasten Margareta Håkansson i hennes arbete med rehabilitering. ”Att jobba tillsammans med häst ger mig mycket större möjligheter med behandlingen” säger Margareta.

Margareta Håkansson är legitimerad sjukgymnast och får ibland förstärkning i sitt jobb med hjälp av hästen Baltazar. Hästunderstödd fysioterapi har nämligen visat sig vara en väldig effektiv metod på flera olika patienter.

– Jag blir en bättre sjukgymnast när jag jobbar tillsammans med häst för den ger mig ytterligare möjligheter. Istället för att jobba tvådimensionellt på en arbetsbänk med patienten öppnar hästen upp för en tredimensionell inverkan. Det blir högre kvalitet på behandlingen helt enkelt, säger Margareta.

Baltazars uppgifter är att assistera Margareta och han är särskilt lämpad för uppdraget då han är mentalt stabil men även känslig. Många av Margaretas patienter lider av olika typer av smärttillstånd eller bäckenbottsproblematik. Ridningen hjälper till att stärka upp bålstabiliteten och bäckenbottenmuskulaturen utan att belasta lederna. Ridningen ger också en spänningsreglering i kroppen.

Rehabilitering med hästen Baltazar.

Margareta Håkansson och hästen Baltazar hjälper Annika Dahlin med rehabilitering. Foto: SVT.

Stora möjligheter för Covid-19 patienter

Som alla vet hänger kropp och knopp ihop och ridningen är positiv även för den mentala hälsan. Margareta har jobbat med patienter som drabbats av utmattningssyndrom. Med långa ridturer i skogen hjälper Baltazar till att få sin ryttare att koppla av och ”komma tillbaka”.

– Den avstressande effekten av skogen är väldigt stark och då ska vi ta tillvara på det, säger Margareta.

Margareta ser även ytterligare stora möjligheter för hästunderstödd rehabilitering framöver – nämligen för de som drabbats av Covid-19 och fått svåra symtom.

– Hästen är en god resurs för patienter som behöver komma tillbaka med hjälp av en skonsam fysträning, säger Margareta.

Se hela klippet på Svt Fråga Doktorn här (ca 12 minuter in i programmet) 

Recent Posts