In Nyheter

Evelyn Banffy och hennes miniatyrhingst Akilles har varit ett varmt inslag på ålderdomshem och vårdboenden runtom i Stockholm. Sedan kom Coronan och satte stopp för allt. ”Vi längtar så mycket efter att komma ut och träffa våra oldies igen” säger Evelyn.

Akilles och Evelyn Banffy besöker ett äldreboende.

Akilles och Evelyn Banffy besöker ett äldreboende.

Sedan ett par år tillbaka besöker Evelyn Banffy och den amerikanske miniatyrhingsten Akilles olika vårdboenden runt om i Stockholm för att sprida närhet och glädje till äldre och sjuka. Och de har blivit ett väldigt välkommet inslag, förra året blev de också nominerade till Årets vårdhjälte.

De blev särskilt uppmärksammade efter ett klipp på tv där de besöker Ulla, 93 år, på äldreboendet i Stora Sköndal. Ulla hade helt tappat livsgnistan men när hon fick träffa Akilles sken hon upp och sedan den dagen pratade hon bara om Akilles. De har varit tillbaka och besökt Ulla flera gånger men så kom Coronan och satte stopp för allt.

Hur påverkade det dig när pandemin slog till?

– Vi kan inte åka på några besök längre, allt är inställt. Det är jättetråkigt. Vi får se vad som händer i slutet av sommaren om det blir nya direktiv, säger Evelyn.

För de allra flesta har vardagen förändrats drastiskt och för många äldre går mycket av den viktiga närheten och beröringen förlorad. Akilles fyller en viktig funktion, i likhet med andra terapidjur, då beröringen ökar oxytocinet i kroppen som i sin tur sänker blodtrycket och minskar stress. Idén med att åka ut till äldre- och vårdboenden fick Evelyn efter inspiration från USA där det finns många certifierade terapihästar.

– Akilles älskar att showa, men vi åker aldrig iväg mer än två gånger i månaden för jag vill inte att han ska tycka att det blir är tråkigt, säger Evelyn.

Senaste besöket var på äldreboendet i Stora Sköndal i början av mars. Då var det inget prat om corona men bara några dagar senare blev det förbud mot alla besök och allt som Evelyn hade bokat in avbokades.

Akilles och Evelyn Banffy.

Akilles och Evelyn tränar hemma i väntan på att coronaviruset ska gå över.

Vad gör ni under tiden nu istället?

– Vi tricktränar hemma mycket men kör även lite hoppträning, work in hand och klassisk dressyr. Vi har också börjat träna Nosework och leta efter kantarell! Han är verkligen mer som en hund på det sättet, skrattar Evelyn.

Men även om det finns mycket att göra hemmavid märks det att både Evelyn och Akilles längtar tills de får komma ut på sina besök igen. Evelyn beskriver Akilles som gjord för att åka ut på vårdboenden. Hemma kan han vara ganska ”hingstig” och busig, men när han kommer in på boenden känner han av energin och anpassar sig. Evelyn berättar att han blir lugn och gärna lägger huvudet i knät på de som är sjuka.

– Det är så otroligt mycket glädje med de här besöken! Många dementa som inte ens pratar lyser upp och börjar prata. Det kanske inte händer så mycket i deras liv och många är understimulerade, så det brukar vara mycket glädjetårar. Jag längtar verkligen till vi kan komma ut igen, säger Evelyn.

 

Text: Ebba Zettergren Foto: Privata

Recent Posts