In Läkande hästkrafter, Nyheter

Entreprenören Lisa Thorngren använder en unik metod för att stärka självkänslan hos barn och unga med hjälp av hästar. Just nu driver hon ett pilotprojekt tillsammans med Malmö Ridklubb och Rosengårdsskolan och resultatet är så här långt mycket glädjande.

Lisa Thorngren Lära med hästar.

Lisa Thorngren.

För ett år sedan kom Lisa Thorngren hem från Australien där hon bott i fyra år. Hennes man hade fått en tjänst i Sydney och Lisa och familjen följde med. Samtidigt fick hon en chans att tänka över vad hon själv ville göra i livet. Lisa har länge jobbat inom näringslivet med olika ledande roller inom kommunikation men alltid haft hästarna vid sidan av. Nu väcktes tankarna på hur det skulle kunna vara möjligt att foga ihop de två världarna i en yrkesroll.

– Hästarna har alltid haft en väldigt positiv inverkan på mitt liv så jag blev helt inställd på att grotta ner mig i vad hästar kan göra för oss människor. Jag kände väldigt starkt för att jobba med det på något sätt.

Gick utbildning i EAL

Lisa gick en utbildning i ”Equine Assisted Learning” – en sorts metod i vilken man använder hästen som lärare för att lära sig mer om sig själv. Genom självstärkande gruppövningar tillsammans med hästar, tränas deltagarna i kommunikation, ledarskap, samarbete och fokus. Alla övningar sker från marken och involverar ingen ridning. Metoden kommer ursprungligen från Kanada och är väl etablerad i Australien sedan många år. När hon kom tillbaka till Sverige ville hon testa och se om metoden även skulle fungera i Sverige.

– Jag ville försöka ”gifta ihop” mina nyvunna kunskaper och min bakgrund inom kommunikation. Och framförallt ville jag jobba med barn och unga i en verksamhet som är förebyggande snarare än rehabiliterande. Dagens unga kämpar mycket med sig själva.

Lisa startade upp ”Lära med hästar” hemma i Sverige och det första projektet är igång tillsammans med Malmö Ridklubb. I samarbete med Rosengårdsskolan får 12 elever prova på hennes självstärkande utbildningsprogram under fem veckor.

Lära med hästar. Rosengårdsskolan.

High five efter avslutat lektionspass.

Hur fungerar Lära med hästar?

– Barnen får jobba med hästarna från marken och varje vecka har vi olika teman. Det kan vara kommunikation, samarbete eller empati till exempel. Alla övningar är väldigt strukturerade och vi märker hur det stärker barnen succesivt. Genom att lära sig läsa av hästarna lär de sig också samarbeta med andra, att bli sin egen ledare och att våga säga ifrån.

Hur har responsen varit så här långt?

– Jättepositivt tycker jag! Att jobba med barn som inte har någon tidigare relation till hästar och se dem växa så snabbt – det är magiskt! Jag önskar att fler politiker och ledare kan se att vad mycket gott det gör med barn för det gynnar även föreningslivet. Pilotprojektet med Rosengårdsskolan har dessutom gett fina integrationsresultat eftersom vi når barn som inte har möjlighet att kunna göra detta i normala fall. Det är ytterligare en dimension av det här som jag inte hade räknat med.

Vad är det bästa med att bedriva den här verksamheten?

– Det är att jag kan se att metoden passar bra för alla och inte bara en smal målgrupp. Alla är lika inför hästen. Och att se någon klara av något som de från början inte trodde att de skulle klara av känns helt fantastiskt.

Lära med hästar.

En lapp från ett av barnen i pilotprojektet på Malmö Ridklubb.

Vilken är den största utmaningen? 

– Ibland kan det vara svårt att förklara konceptet så att folk förstår vad det går ut på. Förhoppningen är att fler ska förstå vad det är vi faktiskt gör för att kunna nå ut till fler ridskolor.

På vilket sätt gör hästarna skillnad för dig?

– Hästarna har alltid betytt mycket för mig för det är en andningspaus i vardagen. Det gör något med människor när man närmar sig en häst. Man landar på något sätt.

Facebook kan du följa Lära med hästar och läsa mer om verksamheten. 

Bedriver du också någon form av hästverksamhet? Missa inte att registrera det hos oss på Upplev Häst! Det är helt gratis och syftar till att sänka trösklarna in till stallen och göra det möjligt för fler att uppleva häst.

Recent Posts