In Nyheter

Mårten Nylén är träningsprofilen som gillar att utmana sig själv och testa nya saker. Nu har han börjat rida!

Mårten Nylén jobbar idag som hälsoinspiratör, tv-profil och föreläsare både i Sverige och utomlands. De flesta känner till honom som en av huvudtränarna i Biggest Loser, programledare för Ninja Warrior och tränaren som håller kändiseliten i form. Genom åren har han utövat en mängd olika sporter och nu har han även tagit klivet upp på hästryggen.

Hur kommer det sig att du började med ridning?

– Jag gjorde en intervju i Damernas värld för några år sedan där jag sa att jag bestämt mig för att lära mig att rida för att kunna umgås mer med min dotter Juli. Och det blev ett löfte som jag tänker hålla.

Hade du någon tidigare erfarenhet av hästar?

– Nej inte alls. Jag knappt varit i närheten av hästar. Men jag kände att det var ett smart knep för att dottern skulle vilja hänga lite mer med sin farsa!

Vad var det som gjorde att du faktiskt blev hästbiten?

– Jag blev helt ”hooked” redan efter första gången. Jag förstår varför folk blir bitna och tror det kan vara svårt att förklara för någon som inte har provat. Det är en sådan häftig känsla när man känner den där kemin med en häst.

Mårten Nylén rider på en häst.

Stabilt i sadeln. Mårten har bara ridit 11 gånger totalt men har redan fått en bra grundbalans tack vare sin bakgrund inom kampsporten.

Mårten hittade en duktig och engagerad tränare i Angelica Wahlqvist som bland annat håller till vid Riddersviks ridklubb utanför Stockholm och nu har han ridit totalt 11 gånger. Och mer kommer det att bli. För tillfället rider han 1–2 dagar i veckan och har redan börjat hoppa litegrann.

Vad är det bästa med ridningen?

– Att hästar är för alla! Jag tror att kontakten med djur är viktig för oss människor för det ger oss en annan dimension på livet och lär oss exempelvis empati. Det är fantastiskt att se vad hästar gör för många barn och unga som mår dåligt. Sen handlar det inte bara om själva ridningen, utan allt runtomkring också med skötsel och stallsysslor. För mig är det minst lika viktigt.

Och vad är den största utmaningen?

– Eftersom jag har ganska lätt för att lära mig nya saker sätter jag kanske lite för hög press på mig själv. Det är lätt att bli frustrerad om man vill gå för fort fram. Med hästarna måste man ta saker och ting i sin takt, det finns inga genvägar.

Finns det några likheter mellan ridning och kampsport som är det du huvudsakligen sysslat med tidigare?

– Jo, precis som med kampsport måste du vara helt fokuserad på det du gör i stunden när du rider. Du kan inte tänka på något annat för då tappar du kontakten med hästen. Att vara helt närvarande i det man gör är också bra för hjärnan.

Och vad är den största fördelen med ridningen?

– Det är så fantastiskt roligt och jag blir både glad och endorfinkickad. Jag jobbar ju mycket med hälsa, vilket jag definierar med att må bra inifrån och ut och ridningen innehåller verkligen massor av häslsofördelar. Ridning kan man dessutom hålla på med livet ut.

Vad har du för mål med ridningen?

– Det största målet är såklart att bli bra på att rida, och att få kunna rida tillsammans med min dotter. Men i april ska jag göra min första pay & jump. Angelica är i mina ögon lite smågalen som anmälde mig men för mig är det bra att ha mål, det motiverar mig. Men jag har inga större förhoppningar än att jag ska mig runt banan på ett snyggt sätt. Att få rosett är inte så viktigt.

Har du trillat av än?

– Ja en gång. Men då hade jag glädje av min bakgrund som stuntman eftersom jag har en hyfsad grundbalans och vet hur man ska falla på bästa sätt.

Fakta Mårten Nylén

Ålder: 44
Bor: Stockholm
Gör: Tv-profil, hälsoinspiratör, föreläsare
Aktuell med: Ny föreläsningsturne som släpps inom kort och ambassadör för Kronprinsessparets Generation Pep, Stiftelsen Friends, Beat Diabetes och Wellobe.
Instagram: @martennylen

Recent Posts