In Läkande hästkrafter, Nyheter

Yasin Haj Abdo, 20 år, är blind sedan födseln. För sex år sedan flydde han från kriget i Syrien till Sverige och hamnade i Tingsryd där han kom han i kontakt med ridskolan och började rida – och hoppa. 

När Yasin kom till Sverige tillsammans med sin familj hade han aldrig tidigare ens klappat på en häst, men genom ridskolan i Tingsryd fick han ett nytt sammanhang och en väg in i sitt nya hemland. Det är också i stallet som han lärt sig att tala näst intill flytande svenska.

– Jag ville verkligen lära mig svenska och bli integrerad, säger Yasin.

Han började att rida i en grupp för personer med funktionsnedsättningar men idag rider han i en vanlig grupp där alla är seende.

– Det finns inga svårigheter med att vara blind, men vissa saker är svårare att genomföra såklart. Men genom att göra det svåra enkelt kan man göra allt, säger Yasin.

När han sa att ville hoppa var ridläraren Sara Carlsson inte sen på att hjälpa honom med det.

– Jag har inte åstadkommit det här utan min grymma lärare Sara. Har man bara en stark vilja kan man komma långt, säger Yasin.

Memorerar allt

Att vara blind och hoppa kräver dock en del anpassningar. Vissa saker måste Sara ge instruktioner varifrån i ridhuset hindret står, då får Yasin en bild i huvudet. Han har lärt sig att memorera alla bokstäver i ridhuset och går alltid banan i förväg och memorear även den. Sedan står Sara Carlsson bredvid hindren och ropar ”här” och då kan Yasin höra vilken väg han ska rida.

– Jag tror inte man har bättre hörsel som blind men man använder hörseln på ett annat sätt. Jag kan till exempel bedöma avståndet efter rösten. Jag förlitar mig mycket på ljud men också andra känslor, berättar Yasin.

Yasin har deltagit i pay n’ jump på favorithästen Trolle som är en fjording. När han sitter på Trolle är han aldrig rädd säger han, för han känner att Trolle är avslappnad med honom.

– Mötet med Trolle är det som har betytt mest för mig. Jag tror att han känner att jag är blind, han hjälper mig och jag hjälper honom, berättar Yasin.

Yasin har fler mål med hästarna, han vill bli sjukgymnast men han vill även jobba som hästmassör. Och så drömmer han om att en dag ha egna hästar och ta ett föl som han rider in och utbildar. Målet är landslaget!

I Gilla Häst-podden berättar Yasin om sin väg in i stallet och på vilket sätt hästarna, har gjort skillnad för honom. Lyssna på hela intervjun med Yasin här nedan.

Se när Yasin hoppar en bana på Trolle.

 

 

 

 

 

GILLA HÄST-PODDEN
– en podcast även för dig som inte fattat galoppen

Gästerna som Malin Andersson och Lisa Thorngren pratar med i Gilla Häst-podden är inte nödvändigtvis hästfrälsta, men alla har erfarenheter i hästväg. På olika sätt har de sett prov på hur hästar gör skillnad. I podden får vi lyssna på samtal om hur hästar kan spela roll för människors välmående. Och ett bättre samhälle.  

Totalt omsätter den svenska hästnäringen 72 miljarder kronor per år, skapar 38 000 jobb och över en halv miljon svenskar ägnar sig åt hästar på sin fritid. Idag fungerar hästen även som en uppskattad medhjälpare inom rehabilitering, habilitering, psykiatri och specialpedagogik. Med avstamp i det här tror vi att det finns mycket att lära och viktiga budskap att sprida vidare.

Recent Posts