In Nyheter

Många känner igen henne från världseliten inom hoppning. Eller som hästvärldens mäktigaste kvinna med familjeföretaget Grevlunda Showjumping stable och flera framgångsrika företag i bagaget. Men vem är egentligen OS-ryttarinnan, affärskvinnan och mamman Lisen Bratt Fredricson?

Hur och på vilket sätt har hästar gjort skillnad för henne, både under en strulig tonårsperiod och som en av världens mest framstående ryttarinnor? Vi pratar också om framtidens ridskola. Och om livet under pandemin. När världen tog en halvhalt och allting sätts på hold, vad gör familjen Fredricson då?

För Lisen betydde hästarna jättemycket som barn men framförallt när hon blev tonåring, skoltrött och började skolka mycket. Då fann hon tillflykten till stallet och det blev hennes räddning.

– Jag kunde visa att jag hade någonting annat och det betydde jättemycket för mig att vara duktig med hästarna.

Hon menar att hon idag säkert hade fått en diagnos som barn eftersom hon hade svårt att fokusera på skolan, men att få vara i stallmiljön och att jobba fysiskt med hela kroppen var väldigt utvecklande för henne. Stallet är också en jämlik plats där både killar och tjejer deltar på samma villkor.

Lisen Bratt Fredricson.Du har tidigare sagt att ”Hästarna öppnar mina sinnen och gör mig till en bättre människa och starkare kvinna” vad menade du med det?

– Respekten för hästarna och vilka de är som individer sätter igång hjärnan och gör att man måste tänka till hela tiden. Det är faschinerande att så stora och starka djur ändå vill vara med oss, de är vänliga och känsliga. Men jag kan också bara njuta av dem. Jag kan till exempel stå och titta på hur de rör sig i hagen i flera timmar.

Hon tycker att hästarna för så många goda saker med sig för oss människor, som att lära sig att ta ansvar och jobba fysiskt med kroppen. Något som fler barn och unga skulle behöva idag med tanke på för mycket stillasittande.

Hur tycker du att man ska locka fler barn och unga till stallen?  

– Jag tror att vi behöver sälja in oss lite mer och bli lite mer inbjudande så att alla känner sig välkomna. Och så måste vi få kommuner och politiker att förstå att de behöver satsa på bättre ridanläggningar.

Hur har det här året och pandemin påverkat era liv?

– Det har fungerat bra, vi fick tid att återhämta oss. Men det har också varit många sömnlösa nätter över verksamheten men det gör också att jag försöker hitta nya lösningar. Till exempel har jag satt stopp och tänkt över alla inköp av ny utrustning. Någonstans känns det ju också bra att man får stanna upp och fundera lite.

Slutligen, har du någon häst som har betytt extra mycket för dig?

– Då blir det min egen häst Graal. Han var knasig men vi klickade och han är fortfarande min referens när jag väljer ut hästar idag.

 

Hör hela intervjun med Lisen Bratt Fredricson i Gilla Häst-podden här nedan.

Recent Posts