In Nyheter

Möt 17-åriga Rim Al Attar från Malmö som berättar om hur hästarna har gjort skillnad för henne, om framtidsdrömmar men också om fördomar.

Rim Al Attar beskriver sig som en helt vanlig tjej; hon är 17 år, bor i Malmö med sin familj och hon älskar hästar. Hon är född i Sverige men familjen kommer ursprungligen från Irak och de är muslimer. Inget konstigt med det, men visst har hon mött en hel del fördomar eftersom hon bär slöja i stallet. Nu vill hon inspirera andra till att visa framfötterna och börja rida!

Hur började du med ridningen?

– Min lillasyster ville börja rida och hela familjen följde med henne till ridskolan i Malmö. När jag var där blev jag helt faschinerad av hästarna och att man kunde samarbeta och rida på de här stora djuren. För det är ett djur som har egna tankar och känslor och du måste kunna kommunicera utan ord. Det är helt sjukt när man tänker efter eftersom det är ett sånt stort djur.

Vad har hästen och ridsporten för roll Irak jämfört med Sverige?

– Det är en mer en manlig sport där. Det finns inga ridskolor och om det skulle finnas skulle det bara vara för män. Sådan är kulturen i Irak. Men min mamma och jag jobbar jättemycket hemma med att det ska vara jämställt.

 Hur var det att komma till ridskolan första gången?

– Jag kommer ihåg att det var mycket blickar för det var inte lika mycket mångfald då som det är nu. Men det var inget jag störde mig på, jag är van att få blickar. Men varför de kom förstod jag inte förrän senare som när jag var i Falsterbo första gången och skulle gå och shoppa ridkläder, då fick jag blickar som typ sa ”vad gör du här?”

Tycker du att stallmiljön är tillräckligt välkomnande eller kan det bli bättre?

– Historiskt har ju hästsporten varit en överklassport. Men nu finns en större mångfald, åtminstone på ridskolorna. Men det är få kvinnor i slöja som tävlar på de högre nivåerna. Det kostar ju mycket och det är tyvärr inte alla som har råd. Fler kommuner borde satsa på ridskolorna så de kan ha gratis ”prova-på” ridning som på Malmö för att bli ännu mer öppna för mångfald.

Du har ju blivit rätt populär på sociala medier vad tror du att det beror på?

– Jag är ärlig och delar med sig av sådant som även är mindre bra. Jag tycker det är viktigt att visa den sidan också, sådant som du vet själv att du behöver öva på. Det måste inte alltid vara perfekt.

Vad är det med hästarna som får dig att må bra?

– När jag är ledsen går jag alltid till hästarna för det är en annan sorts tröst du får av dem, deras värme och kärlek, det är svårt att förklara. Hästarna dömer inte, man behöver inte anpassa sig och man behöver inte vara något som man inte vill vara. Hästarna accepterar dig alltid som du är. Innan jag började med ridningen mådde jag ganska dåligt. Jag bytte skola och fick mycket hat mot mig för att jag bar slöja. Jag blev kallad för Batman och folk skrek ”ska du bomba dig själv nu?” när jag skulle på toa. Då vågade jag aldrig säga ifrån men nu skulle jag aldrig tillåta något sådant. Ridningen har fått mig att må så mycket bättre och jag har blivit mycket modigare.

Finns det någon häst som har betytt speciellt mycket för dig?

– Den som gjort störst skillnad är Lotus, han är speciell. Han är överallt och ingenstans och han har attityd. Han har mycket tankar och känslor som man inte kan bestämma över. Jag gillar inte att dominera över hästen utan vill samarbeta, annars märker man inte om hästen inte mår bra.

Vad har du för drömmar och mål med din ridning?

– Min dröm är att kunna ha ett eget stall och utbilda och sälja hästar.

Lyssna på hela intervjun med Rim i Gilla Häst-podden här:

 

Följ Rim på Instagram: Rims ridning.

Recent Posts