In Nyheter, Läkande hästkrafter

Joachim och Mårten blev efter år av stress, sömnproblem och ångest långtidssjukskrivna med diagnosen utmattningssyndrom. Efter en krokig resa genom sjukvårdens olika instanser och medicinering kom de tillslut till Humlamaden och kunde börja sitt läkande på riktigt.

Joachim kom till Humlamaden 2019 och hade då varit sjukskriven i tre år på grund av utmattningssyndrom.

Hur så livet ut innan du kom hit?

– Jag hade en ledande befattning inom näringslivet sedan väldigt många år. Det är en väldigt intensiv bransch, som de flesta nu för tiden. Den första kontakten jag hade med vården var att jag trodde att jag hade fått diabetes. Men det hade jag inte, men fick en mängd olika mediciner som sömntabletter, lugnande och uppiggande och så fortsatte jag att jobba, men det gjorde ju bara att jag pressade mig hårdare tills jag kraschade, berättar Joachim.

Mårten har jobbat inom förskolan men varit sjukskriven sedan 2014 på grund av utmattningssyndrom. Han har varit på Humlamaden sedan 2018 och har nu gått vidare till att arbetsträna.

Hur såg livet ut för dig innan du kom hit?

– Jag hade känt varningssignaler i ett år ungefär innan jag kraschade. Jag blev hemskickad från jobbet, gick tillbaka, kraschade igen, blev omplacerad på skola, men kraschade igen, det var för tätt inpå. Jag blev hemskickad med antidepressiva men det funkade inte alls. Genom psykiatrin fick jag sedan höra om Humlamaden och lyckades få en plats genom kontakter, berättar Mårten.

Vad tror ni det var som gjorde skillnaden att komma hit till Humlamaden?

– För min del var det första gången som jag gick helt utanför min comfort zone och jag kände att jag hade testat allt inom vården, rehab, mediciner och terapi. Men när jag kom hit så stod det klart redan första halvtimman, oj det här är något helt annat! Det här kan bli något. Det tog två veckor så hade jag kommit längre i mitt tillfrisknande än på 2 år som sjukskriven, berättar Joachim.

Vad var det som gjorde det tror du?

– Det var nog att komma till något som man inte hade några förutfattade meningar om. Men också kunskapen och förståelsen för problematiken man har från personalen här i kombination med hästarna, det var magiskt, säger Joachim.

Varken Mårten eller Joachim hade någon erfarenhet av hästar sedan tidigare.

Hur var det för er att komma i kontakt med de här stora djuren första gången?

– För mig var det ganska magiskt på en gång. Innan jag kom hit hade jag bara klappat en häst tidigare. Men hästar är väldigt inkännande. De kan berätta för mig om de vill ha kontakt med mig eller inte. Sakta får jag tillbaka ett tro och ett hopp tillsammans med hästarna när jag lärde känna deras personligheter, berättar Mårten.

Gilla häst-podden.

Hur var det för dig Joachim?

– Det var magiskt att få möte de här stora djuren, så får man en liten kärleksfull buff på sig, då släpper allt! Första gången vi hade avslappning på hästrygg sa Liselotte att man kunde bli darrig på benen efteråt. Det blev jag! Men det var en otroligt positiv känsla som man bara ville göra om! Berättar Joachim.

Vad tar ni med er från behandlingen?

– Vi har fått bra verktyg att ta med oss ut i verkliga livet, när man blir stressad brukar jag projicera bilder från stallet eller när man är ute och rider, det brukar räcka för att man ska kunna sänka stressnivåerna rejält, säger Joachim.

– Det tog ett tag för mig att landa och grunda sig. Hela fas 1 som varade i 3 månader, tränade jag kroppen på att inte vara i ett flyktläge. Det jag tar med mig är också att jag behöver lyssna på kroppen, det hade jag inte gjort innan. Och så klart tar jag med mig kärleken till hästarna, särskilt Irish cob-stoet Cloey som är min ögonsten. Hon har gett mig otroligt mycket, berättar Mårten.

Lyssna på hela intervjun med Mårten och Joakim på Gilla Häst-podden här!

Recent Posts