In Nyheter

Nicke Borg är mest känd som sångare i rockbandet Backyard Babies, men sedan några år tillbaka är han även en hängiven ryttare.

Hur hittade du till stallet?

– Jag blev medlurad till att medverka i ”Stjärnhoppningen”, ett tv-program på SVT 2014 där kändisar skulle lära sig att hoppa en bana på 6 veckor. Min kompis Linda Bengtzing skulle vara med och vi jobbade ihop i studion just då så hon övertalade mig. Först viftade jag bort det men sen tänkte jag att man måste ju testa allt åtminstone en gång. Så jag åkte ut till ett stall för att provrida men jag kände mig så otroligt malplace och fattade ingenting. Men andra gången hände något! Jag vet inte om det var en snäll häst eller ett travsteg som gjorde det, men jag blev helt frälst och gick all in för att lära mig. Hästarna har alltid saknats i mitt liv utan att jag vetat om det.

Vad betyder hästarna för dig?

– De har en magisk dragningskraft! Jag har levt ett hårt och flyktigt liv och inte hittat något sätt att fokusera och komma ner i varv tidigare. När hästarna kom in i mitt liv föll poletten ner. Det är något med kicken att få ett adrenalinpåslag i kombination med den enorma andligheten som sker när man kommer i kontakt med hästen. Det är en total avkoppling. Sen vill jag också slå ett slag för stallmiljön. Där måste du ha disciplin och vara totalt närvarande, det är bara att lägga ifrån sig mobilen. Det är en väldigt positiv upplevelse! Hästarna har också blivit en stor del av mitt liv eftersom jag flyttat ut till min vän Haide Westrings gård och hjälper till att rida hennes hästar.

Hur tycker du att man ska locka fler killar till stallet?

– Det är en nöt som behöver stötas och blötas. När man är yngre bryr man sig ju inte så mycket om vad andra tycker men många tonårskillar som rider har fått problem i skolan med mobbning, vilket gör att de slutar. Det måste det bli en ändring på! Jag vill också ge en känga till ridsportbutiker eftersom det är så mycket kläder och märken som bara riktar sig till tjejer. Jag har svårt att hitta vettiga ridkläder. Vi har också gott om manliga förebilder bland ryttareliten men det kanske behövs fler yngre killar som inte tillhör toppen av ridsporten som förmedlar ett positivt budskap. Jag drar mitt strå till stacken och postar mycket hästbilder i mitt flöde som jag hoppas når ut brett. Fler borde också få chansen att komma i kontakt med hästar, kanske som en aktivitet genom skolan till exempel, så att de får möjlighet att uppleva hästarnas magiska krafter. Idag får vi mest dopaminpåslag via sociala medier, det är inte bra, vi behöver få fysiska dopaminpåslag också. Att få det genom att vinna en hästs förtroende är svårslaget!

Text: Ebba Zettergren Bild: Privat

Recent Posts