In Nyheter

Nu öppnas biosalongerna för en ny film om hästar – på ett gammaldags vis. Dokumentären ”Nille på Ringsö”  har premiär på fredag. En film som ger en insyn i, och en påminnelse om, ett annat sätt att leva. 

Nils Kjellberg, 58. I början av 90-talet juridikstudent i Stockholm, men som då, för dryga 30 år sedan, plötsligt hoppade av både sina studier och det moderna nutidssamhället – och valde att bosätta sig på Ringsö, en stillsam eller näst intill öde plats, alldeles avsides, i den sörmländska skärgården.

Där har han levt sedan dess. Delar av året tillsammans med sin mor. På ett ytterst enkelt och gammalmodigt sätt. I en variant av självhushåll. Som om klockan vore vriden 40, 50, 60, ja, i vissa avseenden kanske till och med 100 år tillbaka i tiden. Med hästar, islandshästar, som sin huvudsakliga försörjning. Turister som söker sig dit, får hyra hästarna och uppleva turridning i en anda och en miljö som inte längre finns kvar på så många ställen i Sverige.

Det här framställs i filmen i ett lågt och behagligt berättartempo, på så vis i full samklang med budskapet – med ett vackert och närmast poetiskt bildspråk.

Nille på Ringsö är en relativt kort film, en timme och 15 minuter. Fredag 10 november har den alltså premiär för biopubliken – i Nyköping, i Eskilstuna och på prestigefyllda storbiografen Victoria, på Götgatan i Stockholm. Därefter är den även inbokad i Västervik, Norrtälje och Härnösand.

– Sedan är det upp till publiken, hur många som går och ser filmen om den får ytterligare spridning, konstaterar Ulf Bertilsson som har producerat filmen ihop med Thomas Blomqvist.

Här kan du se trailern till filmen

Recent Posts