In Nyheter

Gonzalo Ortiz kom till Sverige från Argentina 2003 för att jobba med hästpolo och blev kvar. Idag jobbar han som veterinär i egen firma. Han är mer eller mindre uppvuxen i sadeln och för Gilla Häst berättar han hur hästarna har påverkat hans liv och hur han vill inspirera fler killar till att börja med hästsport.

Hur började du med hästar?

– Jag är uppvuxen på en gård i Argentina och min pappa hade hästar och spelade polo. Jag fick min första häst när jag var fyra år och lärde mig rida genom att hjälpa till på gården med att hämta kor som riktiga gauchos. Pappa lärde mig också att spela polo och hästarna har alltid funnits med i mitt liv sedan dess på olika sätt. På sommaren red jag ner till floden intill gården och badade med mina kompisar eller så red vi till byn mitt i natten och gick på disco!

 Vad betyder hästarna för dig och hur påverkar de ditt liv?

Jag har alltid gillat djur och särskilt hästar och jag kan inte tänka mig ett liv utan dem. Jag visste tidigt att jag ville jobba som veterinär och utbildade mig till det i Argentina. Hästarna förde mig också till Sverige genom polon. Hästar för mig betyder frihet och lugn men också respekt. Man måste alltid läsa av dem för att vinna deras förtroende och kunna hantera dem. Hästen känner av dig och dina känslor. Är du lugn så blir hästen lugn, det var något jag lärde mig redan som liten och jag tror det är därför också som jag gillar att jobba med ”knepiga” hästar, jag ser det som en utmaning. Man behöver förstå deras bakgrund och historik, vad har de varit med om i sitt liv som gör att de beter sig på det ena eller andra sättet. Hela mitt liv har kretsat kring hästarna och det har alltid varit min dröm.

 Hur tycker du att vi ska få fler killar att fatta galoppen med hästar och hitta till stallen?

– Det skiljer sig lite mellan Sverige och Argentina, i Argentina är det en del av kulturen och fler killar som rider. Så jag tror att det handlar om kultur och tradition som kan vara svår att förändra. Men om man öppnar ögonen till omvärlden och visar andra förebilder och kulturer så tror jag att det är möjligt. Det är viktigt att visa att stallet är öppet för alla och att ingen diskrimineras. Sedan finns det många bra ryttare och förebilder som man behöver lyfta fram mer för att få upp ett intresse hos killar. Jag tycker också att det är bra att prova på så mycket som möjligt, det finns ju så många olika discipliner inom hästsporten, allt från adrenalinfyllda sporter till mer lugn och ro, och se vad som passar en själv. I stallet blir du blir ett med hästen och tänker inte på några andra saker samtidigt, det tror jag är bra för alla.

Recent Posts