In Läkande hästkrafter, Nyheter

Jen Janzdotter driver Stenlid Häst & hälsa i Norra Halland som specialiserat sig på ridterapi för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Hon är en riktig innovatör och eldsjäl som av våra följare blivit framröstad till en god Gilla Häst-ambassadör.

Grattis du har blivit vald till Gilla Häst-ambassadör av våra följare! Berätta lite om din verksamhet!

– Idén till gården föddes under en tid som jag själv var utbränd men en speciell häst hjälpte mig tillbaka. Jag hade haft 100 bollar i luften och en stark motivation att förändra, men en dag kom den berömda väggen. Jag fick ta ett steg tillbaka och fundera på vad jag skulle göra. Då väcktes idén att jobba med coachning tillsammans med hästar. Jag hade utbildningen och träffade en ny sambo som stöttade mina idéer och på den vägen är det.

Hur kom hästarna in i ditt liv?

– De har alltid funnits med. Jag fick min första ponny när jag var 5 år och min mamma var dressyrtränare. Sedan hade jag ett litet uppehåll under tonårstiden men när jag var 22 år fick jag ta över en besöksgård med en massa djur hästarna på köpet.

Stenlid Häst och hälsa.

Barn i terapi på Stenlid Häst & hälsa.

Hur ser verksamheten ut just nu på gården?

– Den består av flera ben men ridterapin är den största delen just nu. Jag har ca 20 barn och ungdomar som kommer hit varje vecka. En del via BUP i Kungsbacka och en del privat. Jag har också ett samarbete med Kungsbacka kommun genom Frisk- och aktivitetsgrupperna. Barnen som kommer hit har olika typer av utmaningar, bland annat psykisk ohälsa och en problematisk skolfrånvaro.

Hur märker du att hästarna gör skillnad för barnen?

– Vårdnadshavare brukar märka en skillnad redan efter tre tillfällen. Det kan vara att barnen ler lite mer eller faktiskt orkar ta sig ut ur hemmet lite mer. Hästar har ett fantastiskt sätt att vara i nuet som vi människor mår bra av och som hjälper barnen med bland annat ökad självkänsla. Här har vi inga krav, vi utgår alltid ifrån vad barnet själv vill, och målet är bara att alla som kommer hit ska må bättre. Det kanske räcker med att bara borsta en häst eller krama den en stund.

Hur gör hästarna skillnad för dig?

– Aradis hon kom in i mitt liv efter min separation, det var inte meningen att jag skulle ha någon häst, men så åkte jag och provred henne hos en kompis och det klickade! Det var kärlek direkt, jag kände att hon skulle vara i mitt liv. Hon fick mig att succesivt komma tillbaka till livet och må bra i min utbrändhet. Hon är också grunden till att jag startade verksamheten.

Text: Ebba Zettergren

Recent Posts