In Nyheter

För dem som är insatta i travsporten är Matilda Persson en välkänd profil. Som enda rullstolsburna kusk i Sverige, sticker hon ut och inspirerar. Matilda jobbar till vardags som hästskötare hos proffstränaren Fredrik Persson. Nu kan vi också följa henne i realityserien Tro, hopp & hästar.

Man kan inte annat än att imponeras av Matilda Persson. En naturkraft som inte ger upp sin dröm även när livet inte går den väg som man själv har tänkt. När Matilda var 11 år gammal drabbades hon av en nervsjukdom som kallas för CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) vilket ledde till att benet började krampa mer och mer. Sjukdomen gav henne ständiga smärtor och återkommande infektioner. För två år sedan valde hon att amputera benet vilket hon säger förändrade livet till det bättre. Hästarna har varit den bästa medicinen under sjukdomstiden.
– Jag har lärt mig att leva med min sjukdom och jag vet vad jag klarar av nu.

Matilda har jobbat hos proffstränaren Fredrik Persson i snart ett år och pendlar nu mellan hans anläggning i Karlskrona och hemmet i Hudiksvall. Det bästa med jobbet säger Matilda är att få vara med hästarna på daglig basis.
– Känslan när man får sitta bakom en häst och känna kraften när man kör är magisk – det är det bästa som finns!

För ett par månader sen fick Matilda ett stipendium från ATG Drömfond vilket gjorde det möjligt för henne att kunna köpa en anpassad vagn.
– Det underlättar jättemycket i vardagen eftersom vagnen gör att jag kan sitta tryggt och säkert, säger Matilda.

Som rullstolsburen hästskötare är det ibland en utmaning att sköta de vardagliga stallsysslorna. Rullstolen gör sig inte alltid bra i stallmiljö.
– Hjulen kan fastna i underlaget om det är snö eller lera ute. Det kan också vara besvärligt att handskas med vissa hästar som inte beter sig riktigt som de ska. Men jag vill visa att ingenting är omöjligt, säger Matilda.

FAKTA

Namn: Matilda Persson
Ålder: 23 år
Bor: Hudiksvall
Gör: Jobbar som hästskötare och kusk hos Fredrik Persson. Även fotograf.

Tro, hopp & hästar har premiär den 26:e december på Youtube och här på gillahäst.se. Se trailern för Tro, hopp & hästar här.

Recent Posts